Arjeplogsfjällen är ett eldorado för alla som älskar uteliv. Här finns stora vildmarksområden, finfina fiskevatten och ett rikt djurliv. Även den utrotningshotade fjällräven trivs här och ökar i antal. Det finns vandringar som passar både nybörjaren och den erfarne fjällvandraren. Du kan vandra längs Kungsleden eller vandra i områden där du kan gå i flera dagar – ja kanske veckor – utan att möta en enda människa.

”Området mellan Sulitjelma i norr och Silvervägen i söder innehåller  de flesta ingredienser som gör svenska fjällen lockande. Höga toppar, långa dalar, vida hedar och stora sjöar. Det kan mäta sig med andra och mer kända fjälltrakter och på norska sidan finns Junkerdals nationalpark.”

Claes Grundsten i På fjälltur Padjelanta Sulitelma

Kväll vid Varvvekjåhkå

Vandra utan trängsel !

Arjeplogsfjällen är en doldis i fjällvandringsssammanhang. Till viss del beror det på att det inte är så enkelt att ta sig till våra fjäll med kollektivtrafiken. Det går fint att ta sig till tätorten Arjeplog med flyg (till Arvidsjaur) eller tåg (till Jörn) och sen buss. Men vidare västerut blir det lite knepigare.

Vuoggatjålme ligger vid polcirkeln och är ungefär så långt man kan komma med buss längs väg 95 mot Norge. Det är en bra utgångspunkt för vandring, men för den som vill starta vandringen på kalfjället finns inget annat alternativ än egen bil eller att lifta. Till Adolfström, som också är en utmärkt startpunkt för vandring längs exempelvis Kungsleden, Laisälven eller mot Vindelfjällen går det buss några dagar i veckan under sommaren. Logistiken kan helt enkelt svår att få ihop och det enklaste är att komma med egen bil. Därmed inte sagt att det inte går att vandra i Arjeplogsfjällen för den som vill åka kollektivt. Det krävs bara lite mer tid och planering. 

Fördelen är förstås att vi som väljer att vandra i Arjeplogsfjällen får ha fjällen nästan helt för oss själva! Välkommen du med, vi ryms!

Läs mer här om tre bra startpunkter för vandringar i Arjeplogsfjällen!

På väg från Sieldutvagge
Utsikt från Själbmatjåhkå med Solvågtind till höger
Nordkalottleden – ser du tältet?
Jurunjavvre

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial