Efter en vilodag på mysiga Saltoluokta fjällstation, med ett lyxigt glas vin vid den öppna spisen och med nyinköpt godis i ryggsäcken beger vi oss ut på leden igen. Målet för dagen Bietsávvre och vidare till vattenfallet på södra sidan sjön där vi tänker oss att övernatta. Vi behöver bara invänta om personalen på Ritsem fjällstation lyckats ordna med logistiken för att vi ska få tillbaka vandringsstavarna som vi glömde där efter vår vandring i Padjelanta. Att jag lämnar saker efter mig är ingen nyhet, för någon. Men att min vandringskompis Anna också glömmer bort att vi hade stavar med oss är en riktig skräll. Men det ordnar sig även den här gången. Bussföraren på turen Gällivare – Ritsem har tagit hand om stavarna och i sin tur gett dem till en av passagerarna, som fraktat stavarna över sjön och till receptionen på Saltolukta fjällstation. Så går det till när den rätta viljan finns.

Saltoluokta

Leden till Bietsávvre följer Kungsleden söderut från Saltoluokta, men viker efter någon kilometer av åt väster, över fjället. Vi går genom björkskogen, det har regnat nästan hela natten och morgonen och myggen är extremt på hugget. Det går därför ganska raskt att nå kalfjället och belöningen låter inte vänta på sig. Utsikten är vidunderlig i alla riktningar och myggen minskar i antal. Bietsávvre, med sitt mysiga cafe, är ett populärt mål för dagsvandrare och vi är inte ensamma på leden. Men någon trängsel är det inte tal om.

Kungsleden är vältrampad
Utsikten från vandringen till Bietsávvre tar andan av oss. Liksom uppförsbacken dit. Till höger i bild syns Vägen västerut.
Utsikt över Langas och Saltoluokta
Där nere ligger någonstans Saltoluokta fjällstation

Bietsávvre

Vi stannar till i Bietsávvre sameviste men bestämmer oss för att ta fikat på tillbakavägen istället. Vi fortsätter därför förbi bosättningen och vandrar längs den långa sandstranden vid sjöns östra sida. Ávtsusjjåhkå rinner ut i Bietsavvre en bit längre bort, vattnet är strömt och fåran alltför djup för att vadas. Vi använder därför den finurliga dragbåten för att ta oss över till andra sidan. Det kostar 20 kronor enkel väg, och betalningen läggs i en 5 liters plastdunk vid båten.

Bietsávvre
Finurlig anordning för att korsa jokkens utlopp
Stranden i Bietsávvre

På stranden möter vi två andra tjejer som också är ute och kompisvandrar. De slår upp tältet på en platå ovanför sjön, men vi vandrar vidare mot vattenfallet. På en gräsbeväxt udde med en alldeles egen liten sandstrand slår vi läger och avnjuter ett minst sagt uppfriskande kvällsdopp i Bietsávvre.

Nästa dag går vi upp till vattenfallet, innan vi i lagom tempo vandrar tillbaka mot Bietsávvre. Den rökta rödingen, den nybakta gahkkun och pratstunden med caféts ägare är dagens verkliga höjdpunkt. Vi köper med oss lite bröd och souvenirer från caféet och går sen med lätta steg över fjället tillbaka till Saltoluokta. Och som pricken över i avslutas kvällen med en färgsprakande solnedgång över sjön Langas! Saltoluokta har levt upp till förväntningarna!

Café på fjället är vi inte vana vid
Kuoljoks cafe i Bietsávvre
Sista kvällen får vi får bevittna en riktigt spektakulär solnedgång

Fakta om vandringen

Hur lång är vandringen och var startar den?

Vandringen startar i Saltoluokta fjällstation och till Bietsávvre är det cirka 5 kilometer enkel väg. Vandringen går längs Kungsleden söderut från i en knapp kilometer. Därefter viker leden av och går ganska brant uppför genom björkskogen till kalfjället, och ner igen på andra sidan fjället. Till vattenfallet i Ráseluokta är det ytterligare ungefär 2 kilometer. För att ta sig förbi utloppet av Ávtsusjjåhkå och vidare till vattenfallet behöver dragbåten användas.

Caféet i Bietsávvre

Cafét i Bietsávvre är öppet under sommarmånaderna mellan kl 10-17 varje dag. Caféet drivs av familjen Kuoljok från Jokkmokk, som har sitt sommarviste i Bietsávvre. De kan också erbjuda båtskjuts över sjön för den som vill fortsätta vandringen längre in i Stora Sjöfallets och i Sareks nationalparker.

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial