Det finns många bra startpunkter för vandring i Arjeplogs fjällvärld, beroende på i vilken del av fjällen som man tänker vandra. Här har jag listat tre utgångspunkter som jag tycker är extra bra i Arjeplogsfjällen.

Parkeringen vid sjön Guoledisjávrre

Cirka 12 mil väster om Arjeplog mot Norge ligger Guoledisparkeringen, som är en perfekt startpunkt för fjällvandring i Arjeplogs fjällvärld. Den ligger vid väg 95:s högsta punkt, och vandringen börjar direkt på kalfjället. Det är hit jag oftast söker mig för vandringar. Det finns markerad led på båda sidor om vägen, det är bara frågan om i vilken riktning du vill gå och hur många dagar du tänker vara ute. En fin dagstur går till Sieldutvagge. Och för en flerdagarstur rekommenderas exempelvis Ikkesjávrre med kanske fjällvärldens längsta sandstrand. Det går inga bussar till Guoledisparkeringen, den stannar i Sandvikens stugby, cirka 17 km längre ner, så det är lifta därifrån eller egen bil som gäller. På parkeringen finns rastplats och torrdass. 

Utsikt mot Guoledisjavvre och parkeringen

Adolfström vid sjön Yraft

Bilvägen till Adolfström är en upplevelse i sig. Efter Laisvall slingrar den sig fram längs Laisäven med utsikt över bl.a. det säregna fjället Kraáhpiesvárrie. I Adolfström börjar vandringen för att nå Arjeplogs fjällvärld vid vägens ände, och du kan följa Kungsleden längs sjön Yraft fram till Bäverholm och vidare söderut mot Ammarnäs. Eller norröver genom Pieljekaise nationalpark till Jäckvik och vidare norrut. Det finns möjlighet att beställa båtskjuts från Adolfström över sjön till Bäverholm, och på så sätt spara in på cirka 8 km vandring genom skog. Båtskjutsen beställs av Bäverholms wärdshus. Bäverholm ligger fantastiskt vackert i väglöst land vid Yraftdeltat och är en perfekt utgångspunkt för både dagsvandringar och flerdagsvandringar.

Längre västerut i området ligger Svaipa fågeslskyddsområde och restriktioner för vandring och tältning finns under vissa tider på sommaren och hösten. Vandringen startar i björkskogen och efter Bäverholm når du kalfjället efter cirka 6-7 kilometer. I Adolfström finns Mariannes mysiga handelsbod med möjlighet att köpa fika, livsmedel och souvenirer av allehanda slag. Till Adolfström är det möjligt att ta sig med buss några dagar i veckan.

Svaipa i Arjeplogs fjällvärld
Starten på vandring från Adolfström. Fjället Svaipa i bakgrunden
Vägen till Adolfström bjuder på vackra vyer
Bäverholm

Polcirkeln och Vuoggatjålme mitt i Arjeplogs fjällvärld

Från Polcirkeln och Vuoggatjålme som ligger cirka 10 mil väster om Arjeplog längs Silvervägen (väg 95) kan både dagsvandringar och flerdagsvandringar i Arjeplogsfjällen göras. Antingen som rundturer eller som turer med start och mål på olika platser. En mycket fin tur går till sjön Guijavvre, cirka 15 km enkel väg. Efter cirka 3 km genom björkskogen och delvis uppförsbacke (på södra sidan väg 95) öppnar sig grönklädda sluttningar och höga fjäll. En vän till mig har sagt att det är som ett mini-Padjelanta att vandra i det här området. En annan fin tur är att vandra till längs Sildutjåhkå från bostället Vuoggatjålme. Vid Polcirkeln finns en liten affär, och i Vuoggatjålme finns stugor att hyra och en fin resturang som är säsongsöppen. Till polcirkeln går det buss några dagar per vecka under sommartid.

Klicka här eller på G+ ikonen i toppmenyn eller sidfoten för karta med alla tre startpunkter.

Läs om andra vandringar i Arjeplogsfjällen här!

Arjeplogs fjällvärld
Vuoggatjålme på hösten

 

Arjeplogs fjällvärld
Karaktäristiska gropen på fjället Ruonektjåhkkå vid Vuoggatjålme och Polcirkeln

 

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial