Vindelfjällen är med sina 560 000 hektar ett av Europas största skyddade områden. Turism och friluftsliv är stort i Vindelfjällens naturreservat. Det finns ett 15-tal övernattningsstugor och hela 60 mil vandringsleder i området, och Kungsleden är förstås kronan på verket. Men i reservatets västra hörn, intill norska gränsen, ligger det mindre kända Artfjället. Här finns just inga markerade vandringsleder, och besökarna är få. En sån där osannolikt vacker höstdag i slutet av september beger vi oss av för att utforska doldisen i Vindelfjällens naturreservat.

Strimasund till Gausjosjöns sameviste

Artfjället är stort, och på nätet finns inte mycket information om vandringar i området. På fjällkartan finns en stig utritad som utgår från Strimasund, nordväst om Hemavan, och som enligt kartan leder några kilometer upp på kalfjället. I brist på annan information bestämmer vi oss för att börja vår vandring där. Det visar sig vara ett riktigt bra val.

Vi följer stigen längs Gausjosjöns strand och över de två broarna över inloppet till sjön. Det är lättvandrat och efter cirka 2,5 kilometer kommer vi till Gausjosjöns sameviste. Vistet är en sommarbosättning uppförd av samer som på 1930-talet tvångsförflyttades från Karesuando-området i Norrbotten. Kåtorna är därför av nordsamisk modell och byggda med en annan konstruktion är de sydsamiska kåtorna. Den nordsamiska kåtan är rymligare upptill än den sydsamiska, och torven är lagd horisontellt istället för plant. Informationstavlor på området berättar mer om historien bakom samevistet.

Gausjosjöns sameviste ligger vackert beläget och flera av kåtorna är öppna för besökare. Det gäller dock att visa respekt för de privatägda kåtorna då samevistet inte är något museum.

Gausjosjöns sameviste

Sotbäckgrottan

Från Gausjosjöns sameviste forsätter stigen vidare upp mot Artfjället. Det är inte någon markerad led men stigen är väl synlig och lätt att följa. Den går uppför i någon kilometer genom gles och ovanligt hög björkskog. Ovanför trädgränsen kommer belöningen i form av vidsträckt utsikt över Över-Uman och Vindelfjällen. Stigen blir nu mindre synlig men vi följer den vidare mot en punkt på kartan som är markerad som Sotbäckgrottan. Ingen av oss har hört talas om den men en googling på nätet visar att grottan är 1750 meter lång och en av Sveriges största! Så oväntat! Och vi bestämmer oss förstås för att hitta den där grottan. Vi har ännu inte förstått det, men jokken som vi följer kommer att försvinna i ett vattenfall rakt ner i underjorden i, just det – Sotbäckgrottan!

Vi tar oss ner till grottmynningen, men längre än så går det inte komma. Det här är ingen nybörjargrotta och det krävs ordentlig utrustning (och guide) för att gå ner i den. För egen del känns det dock sanslöst att ens komma på tanken att bege sig in där den iskalla jokken försvinner rakt ner i ett svart hål i berget. Tack – men nej tack!

Sotbäckgrottan i Artfjället
Här försvinner jokken rakt ner i Sotbäckgrottan

Mot Gertrudtjärnarna

Vi lämnar grottan och knatar vidare oledat upp mot Gertrudtjärnarna. Området är renbetesland, och på kalfjället möts vi av en renhjord som nyfiket kollar in oss. Det är september och det börjar dra ihop sig till parningstider. Renarna gruffar med varandra och små slagsmål bryter ut här och där. Vi betraktar dem ett tag innan vi vandrar vidare. Framför oss har vi Långfjället, som med sina 6 toppar sträcker sig långt in i naturreservatet. Bakom Långfjället skymtar Okstindan, Nord-Norges högsta fjäll. Långfjället ser onekligen lockande ut med sina branta fjällsidor, men fjället får vänta till en annan sommar.

Istället väljer vi Bijjie Båatsoevaaratje som dagens topp. Toppen är bara 989 meter över havet och det är ingen svettig vandring att ta sig upp. Vid toppröset möter vi renarna igen. De håller sig på lagom avstånd under tiden som vi toppfikar med utsikt över både Artfjället och Långfjället. Vi avrundar sen dagens toppvandring genom en brant nedstigning på fjällets nordsida och vandrar sen vidare tillbaka till samevistet och Strimasund.

Den här delen av Vindelfjällen har gett mersmak. Hit vill jag komma tillbaka!

Gertrudtjärnarna i Vindelfjällen
Vy mot Artfjället i Vindelfjällens naturreservat
Toppfika på Artfjället
Artfjället
Artfjället i Vindelfjällens naturreservat

Fakta om vandringen

Var ligger Artfjället?

Artfjället ligger vid Hemavan, i den västra delen av Vindelfjällens naturreservat i norra Västerbotten. Området inrymmer flera fjällmassiv, och Artfjället har ett flertal toppar att bestiga. Det finns inga markerade vandringsleder upp på fjället, annat än stigen från Strimasund upp till Sotbäckgrottan.

Var startar vandringen?

Vandringen startar i Strimasund, cirka 40 kilometer nordväst om Hemavan, längs E12:an (Blå vägen). Strax väster om Strimasund finns en parkering på vänster sida om vägen. Därifrån startar stigen som leder till Gausjosjöns sameviste och vidare upp till Sotbäckgrottan. Från Sotbäckgrottan är det sen bara att gå ospårat upp på fjället i valfri riktning. Se kartan här nedanför. Vår rundtur blev cirka 13 kilometer.

Låt dig gärna inspireras av andra toppvandringar i Hemavan Tärnaby området.

Artfjället

2 Comments

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial