Det är något alldeles speciellt med den fjordliknande sjön Ikkesjávvre och dess omgivningar. Sjön ligger i Arjeplogsfjällen intill norska gränsen, och vandringen till sjön bjuder på fina naturupplevelser. Ikkesjávvre är ett perfekt mål för en flerdagsvandring även om det inte är särskilt långt till själva sjön.
Ikkesjávvre – en flerdagsvandring
Dag 1
Det passar bra att starta vandringen från Guoledisparkeringen (12 mil väster om Arjeplog) på förmiddagen eller vid lunchtid för att efter några kilometers vandring avnjuta en sen lunch eller eftermiddagskaffe på ledens högsta punkt, med utsikt över fjället Bäno. Vandringen fortsätter sen i lång nerförbacke mot den grönskande dalgången Sieldutvagge. Vid raststugan intill Sieldutjåhkå kan du lämna ryggsäcken för en kortare vandring utan packning på norra sidan hängbron uppströms den vackra Sieldutjåhkkå.
Det finns fina tältplatser vid Sieldutjåhkå, men myggen kan vara riktigt besvärliga här nere i björkskogen. Det är därför bättre att fortsätta norrut nån kilometer längs leden i riktning mot Ikkesjávvre och slå läger på någon av de fina platåerna mot Jurunjávvre. Här är det öppnare än nere i dalgången och myggen är lite mindre besvärliga. Om vädret är vackert kan du ta en liten kvällsvandring ytterligare lite högre upp längs leden för att under solens sista strålar få en fantastisk utsikt över fjället Stuor-Jiervas och Jurunjávvre med sitt deltalandskap. På höjden mellan Jurunjávvre och Ikkesjávvre finns delvis mobiltäckning, för den som behöver kontakt med omvärlden.
Om du har gott om tid och är pigg i benen kan du istället för att slå läger fortsätta mot Ikkesjávvres sydöstra ände, och tälta vid Ikkesjåhkå, ett par hundra meter söder om Ikkesjavvre.
Dag 2
Mellan Jurunjávvre och Ikkesjávvre är det cirka 2,5 kilometers lätt vandring innan leden når fram till Ikkesjávvres sydöstra sida. Leden går förbi en renvaktarstuga och direkt efter stugan viker leden upp för att följa Ikkesjávvre på lite högre höjd. Det går också att vandra längs Ikkesjávvres strandlinje, men då tappar du lite av utsikten som leden bjuder på lite längre fram. Håll därför koll på leden och följ den så som den är markerad på kartan.
Efter några kilometer kommer du fram till en räckeslös bro över en bäckravin. Härifrån är utsikten magnifik över Ikkesjávvre och du kan stanna till för lunch eller eftermiddagskaffe. När du passerat bron viker leden ner mot sjön igen, och du når snart Ikkesjavvres fantastiska kilometerlånga sandstrand. Om det är vackert väder kan du passa på att ta ett iskallt och uppfriskande bad innan du fortsätter längs leden mot renvaktarstugorna på sjöns nordöstra sida. Det är stenigt längs sjön, förutom vid stranden, och de bästa tältplatserna finns ovanför sjön förbi renvaktarstugorna.
Ytterligen en bit från Ikkesjávvre längs leden norrut finns en liten säkerhetsstuga och ett utedass. Stugan är endast avsedd att användas som nödstuga och har inga sitt- eller liggplatser. Det finns en kamin, och ibland finns det ved i ett olåst förråd. Veden ska dock bara användas i ett verkligt nödläge.
I närheten av nödstugan rinner Skårvåjåhkkå i terasser ner i Ikeesjavvre. Vid jåkken och i närheten av nödstugan finns fina tältplatser med utsikt över Ikkesjavvre och det mäktiga fjället Årjep Sávllo. Här passerar inte många vandrare och du är oftast helt ensam med dig själv eller ditt eventuella sällskap.
Dag 3 och efterföljande dagar
Området runt Ikkesjavvre är vackert och lättvandrat, och förtjänar någon extra dags utforskande. Marken är kalkrik runt sjön och sällsynta fjällblommor finns i området. En fin dagstur är att vada över Skårvåjåhkkå, och följa den vidare in i dalgången och kanske göra en toppbestigning av Årjep Savvlo, berget som stupar nästan 1200 meter rakt ner mot sjön Mavas. Eller följa Ikkesjavvres strandlinje mot Säjtvágge och försöka bestiga det sockertoppsliknande berget Säjdátj.
Leden fortsätter norrut mot Sjön Mavas, och vidare till Pieskehaure och Sulitjelma eller via Nordkalottleden till Kvikkjokk eller vidare norrut genom Padjelanta. Om du ska vandra vidare eller styra kostan tillbaka mot väg 95 beror förstås på hur mycket tid som finns för vandringen.
Från Ikkesjavvres nordöstra strand tillbaka till väg 95 är det cirka 17 kilometer. Antingen vandrar du hela vägen tillbaka samma dag, eller delar upp sträckan på två dagsetapper, beroende på tid, ork och väder.
Jag fick ett mejl från Emil Sahlén, som hade läst om denna vandring på bloggen. Här kan ni se hans fina film från sommaren 2021. Tack Emil!
Fakta om vandringen
Start och sträcka
Vandringen till Ikkesjavvre startar vid Guoledisparkeringen, vid väg 95, ungefär 12 mil väster om Arjeplog, nära norska gränsen. Det är cirka 17 kilometers vandring från Guoledisparkeringen och till Ikkesjávvres nordöstra sida. Det går inga bussar till vandringens startpunkt så det är egen bil eller lifta från Vuoggatjålme som gäller. Vandringen går längs en synlig, relativt lättvandrad led som mestadels går ovanför trädgränsen. Klicka här eller på G+ ikonen i toppmenyn eller i sidfoten för karta med startpunkt.
Karta: Fjällkartan BD14
Antal dagar
Turen lämpar sig för 3 dagar eller mer.
Stugor
Det finns inga stugor för övernattning längs vandringen, så det är tält som gäller. Raststugan i Sieldutvagge kan användas som skydd i vid sämre väder, liksom nödstugan på nordöstra sidan av Ikkesjávvre.
Tältplatser
Fina tältplatser längs med leden finns vid Sieldutjåhkå, längre fram vid Jurunjavvre, strax söder om Ikkesjavvre och nordöst om Ikkesjavvre. Längs själva Ikkesjavvre är det stenigt och kargt och svårare att hitta bra platser för att slå läger.
Vad
Det finns inga vad på vandringen längs den markerade leden.
Mobiltäckning
Det finns mobiltäckning de första 5 kilometrarna på vandringen. När leden går ner i Sieldutvagge försvinner mobiltäckningen. men på höjden mellan Jurunjavvre och Ikkesjavvre finns delvis mobiltäckning. Därefter finns det ingen täckning alls.
How interesting to see the views around Ikkesjaure! My father was member of a group from Boliden Mining, drilling, trying to find metals in the 1950’s. They were transported there by aeroplane. He didn’t bring a camera, so I haven’t seen this before.
Thank you for your comment! I’m sorry I didn’t see it until now! Ikkesjaure is a one of my favorite areas in Arjeplog mountains, so beautiful!
Förvånande nog så kan man ha täckning på mobilen nedanför Säjdátj. Vet inte om det alltid funkar men vi hade bra täckning där när vi satt och fikade vintertid.
Tack för infon! Alltid bra att veta var det kan finnas mobiltäckning, om något oväntat händer. Hälsningar Nenne