Nu ska jag tipsa om en riktigt fin vandring. En sån där vandring som man nästan inte vill berätta om. För att man vill ha den för sig själv nästa gång också. I mitten av september, när höstfärgerna peakar och fjällen är som allra vackrast åker vi till Hemavan – trots att väderprognosen inte ser särskilt lovande ut. Med siktet inställt på nya guldkorn studerar vi fjällkartan och bläddrar i boken ”Fjällvandra i Vindelfjällen”. På kartan finns en markerad led in mot Jireskalet i Vindelfällens naturreservat. I ett område som ingen av oss tidigare har besökt. Vi bestämmer oss snabbt för att det ska bli målet för lördagens vandring. Det visar sig vara en riktig lyckträff!
Mot Jireskalet
När vi förbereder dagspackningen ligger molnen tunga över Hemavan och Storfjället. Men ser vi inte en liten lucka i molntäcket längre västerut åt det håll som vi är på väg? När vi kommer fram till Umasjö, som är starten för vandringen, kan vi knappt tro våra ögon. Solen skiner från en nästan klarblå himmel. Hur är det ens möjligt?!
Från parkeringen mitt i byn går leden lagom brant genom björkskogen och upp mot kalfjället. Efter cirka två kilometer glesar skogen ut sig och en magnifik utsikt över Vindelfjällens naturreservat tar vid i alla riktningar. Från trädgränsen fortsätter leden sen utan några större höjdskillnader över kalfjället längs Jijrejohken. Leden är oftast synlig, men över en av myrarna tappar vi den för en liten stund. Men det är ingen fara, det går lätt att navigera tillbaka igen.
Vid bron över Jijrejohken har jokkens ständigt forsande vatten skurit ner en fin bäckravin i berggrunden. Här finns många fina ställen för pausvila eller för att avnjuta en fika. På jokkens norra sida fortsätter leden vidare till Jirestugan.
Jirestugan
Efter cirka 2,5 till 3 timmars vandring från Umasjö når vi Jirestugan, som ligger vackert belägen intill sjön Jijrajávrrie. Stugan är renoverad och i fint skick. Här finns fyra sängplatser, vedkamin, bord, stolar och till och med köksutrustning. Det kostar 200 kronor per person att övernatta, men det går inte att boka stugan i förväg. Det är drop-in som gäller, enligt principen först in – först ut. Alltså, de som bott längst lämnar plats åt nya vandrare med behov av övernattning. Stugan är tom när vi kommer fram, och vi ångrar nästan att vi inte tagit med mer mat och sovsäckar. Vilken lyxig vandring det hade blivit!
Jireskalet mot Glimmerstugan
Från Jiresstugan forsätter leden omarkerad in mot Jireskalet och vidare till Tärnasjön. Längst in i skalet finns ytterligare en öppen stuga – Glimmerstugan. Under andra världskriget och fram till år 1952 pågick glimmerbrytning i området och stugan tjänade som bostad åt arbetarna. Glimmerstugan är precis som Jirestugan upprustad och kan användas som övernattning för vandrare och skidåkare.
Det är osannolikt fint vid sjön Jijrajávrrie in mot Jireskalet men för vår del är tiden lite för knapp och matsäcken lite för tunn för att vi ska gå hela vägen fram till Glimmerstugan. Efter en kortare tur längs sjön vänder vi om och njutvandrar i lagom tempo tillbaka till Umasjö. Precis när vi är framme vid bilen börjar det regna. Och vi konstaterar att den här gången har vi nog haft tur med vädret – på riktigt!
Vill du ha fler tips på dagsvandringar i Vindelfjällen? Kolla in dagsvandring på Artfjället, en riktig pärla i Hemavan-området.
Fakta om vandringen till Jireskalet
Var startar vandringen till Jireskalet?
Leden till Jirestugan och Jireskalet startar ganska mitt i byn Umasjö, cirka 2 mil nordväst om Hemavan. Följ Blå vägen mot Norge. När du kommer till Umasjö och har passerat gränshandelsbutiken håller du utsikt efter en parkering på höger sida om vägen. Parkeringen är också landstigningsplats för helikopter.
Hur lång är vandringen?
Från Umasjö till Jirestugan och Jireskalet är det cirka 10 kilometer en väg. Till Glimmerstugan är det ytterligare cirka 4 kilometer. Från Jirestugan är leden omarkerad in i Jireskalet. Leden går längs sjön och är relativt enkel att följa. Se kartan nedan. På Naturkartan.se kan du läsa mer om Jirestugan och Glimmerstugan.
Svårighetsgrad
Vandringen till Jirestugan är mestadels enkel. Leden är vältrampad och lätt att vandra längs. Efter den inledande cirka två kilometer långa men inte alltför branta uppförsbacken är det inga nämnvärda höjdskillnader. Det är inte heller några vad längs leden. På vissa ställen är det myrmark och lite blötare partier så kängor eller vattentäta skor är att föredra för den som vill vandra torrskodd.
Mobiltäckning
Om man ska vandra helt själv kan det vara tryggt att veta om det finns mobiltäckning. Vi hade täckning med Telia i stort sett hela vägen mellan Umasjö och Jirestugan.