Min allra första fjällvandring begav sig på just den här leden förbi Guijaure. Det var för länge sedan – typ när fjällvandring hajpade förra gången. Sommaren 2019 är det äntligen dags att återuppliva vandringen.
Dag 1 Mot Lomtjärnsstugan, 12 km
Vi väljer att gå vandringen i sydlig riktning, och istället för att börja vår vandring vid Guoledisparkeringen startar vi vid hängbron över Junkerelva, cirka två kilometer in i Norge. Därifrån tar vi den gamla stigen från Graddis Fjellstue över gränsen in i Sverige igen, och når efter cirka 2,5 kilometer sjön Alep Njallajávvres västra ände. Efter en lätt vandring på fina berghällar med utsikt över Solvågtind på norska sidan och Skärrim på svenska sidan ansluter vi till den rösade leden mot Lomtjärnsstugan och Guijavvre vid Alep Njallajávvres södra ände. Nu är vi back on track så att säga!
Efter en kortare stigning fortsätter leden ovanför trädgränsen svagt sluttande genom dalgången längs Grattasjåhkå. Det är lättvandrat, även om vissa partier bitvis är lite steniga. Det är enkelt att följa den rösade leden, men den här delen av Norrbottens ledsystem har inte fått samma underhåll som andra mer välbesökta områden i länet. Vissa broar är raserade, men det är inga problem att ta sig över, eftersom jokkarna som de en gång i tiden byggdes över är små, särskild den här torra sommaren. Men en liten upprustning av leden hade ändå suttit fint.
Ungefär halvvägs till Lomtjärnsstugan finns ett område med våtare marker och vide, som vuxit sig till en mindre djungel. Det går ändå bra att följa det som verkar vara en led, och vi kommer ut på rätt ställe på andra sidan djungeln.
I slutet av dalgången, där Grattasjåhkå rinner ner från fjället finns stora platåer som är perfekta tältplatser, med närhet till vatten. Men vi tänker fortsätta vidare mot Lomtjärnsstugan. Enligt Fjällkartan är det ett vad för att komma över Grattasjåhkå. Men i verkligheten finns en bro högre upp längs jokken. Efter bron försvinner leden och vi får leta ett tag innan vi hittar den igen.
Efter ytterligare två kilometer, innan bron över Gujkkuljågåtj lämnar vi leden för att leta en lägerplats för kvällen. Det finns fina tältplatser nära bron, men de har ett lite utsatt läge. Eftersom det blåser en del den här kvällen söker vi oss längre ner i dalgången, och hittar en bra plats vid jåkken med utsikt över Dahtártjåhkkå och Lomtjärnssstugan. Under den obligatoriska kvällsturen hittar vi flera gryt. Vi tror att de tillhör fällräv, som ju ökar i antal i Arjeplogsfjällen. Någon räv ser vi dock inte. Och vi har inte heller sett en enda annan vandrare på hela dagen.
Dag 2 Lomtjärnsstugan till Guijaurestugan, 15 km
Omkring Lomtjärnsstugan har leden vuxit igen. Vi hittar i vart fall varken stig, rösen eller skyltar som visar vägen. Vi följer istället en torrlagd jokk för att ta oss genom videsnåren fram till stugan. För att ta oss tillbaka till leden mot Guijaure navigerar vi med Fjällkartan i mobilen och småningom hittar vi några ledmarkeringar men ännu inte någon tydlig led. När vi kommer ut ur björkskogen närmare sjön blir leden åter vältrampad, och vi konstaterar att en röjning av leden i området runt Lomtjärnsstugan är behövlig. Men någon risk att gå vilse är det förstås inte.
Sjön Guijaure (Guijávvre) är cirka 10 kilometer. Jag har föreställt mig att det ska vara en ganska tråkig vandring. Kanske är det minnen från förr som gör sig påminda, jag vet inte. Men vandringen är allt annat än tråkigt. Leden går mestadels ganska högt över sjön och utsikten i båda riktningarna av sjön är fantastiskt fin. Det är också lättvandrat, ofta över mjuka rishedar och fjällängar. Vi tar hela dagen på oss för att gå sträckan, och det är en alltigenom härlig vandring. Det finns inte så många jokkar vid leden så det gäller att fylla på flaskorna där det finns möjlighet. Eftersom leden oftast går ganska högt över strandlinjen är det inte så enkelt att ta sig ner till sjön för vattenpåfyllning. Men ett par gånger går leden ner och vi passar på att fylla på flaskorna. Vi möter inte en enda vandrare på hela dagen.
Vid Guijaures södra ände hittar vi en perfekt tältplats, på andra sidan hängbron över Guijaures utlopp. Det galet fint där vid änden av sjön. Kvällen bjuder på en magisk solnedgång och det här är verkligen fjällvandring när den är som bäst.
Dag 3 Guijaurestugan till Vuoggatjålme, 15 km
Efter en kortare pratstund med några fiskare som bott i Guijaurestugan påbörjar vi vår sista etapp för den här vandringen, som ska ta oss ner till sjön Vuoggatjålme vid väg 95, och polcirkeln. Det finns två alternativa leder, en genom Ruonkekjokkens dalgång och en som går över kalfjället. Vi väljer den led som går över kalfjället. Den första kilometern går dock genom björkskogen och ganska våta marker. Men den här sommaren har varit torr, och många bäckar och jokkar är torrlagda.
Vyerna längs leden är magnifika över Guijaure, Fierras och så småningom även fjället Tjidtjakk. Det är öppna fjällandskap och en vän från Jokkmokk har sagt att det här området är hans mini-Padjelanda. Vuoggatjålme ligger nedanför trädgränsen, och det är delvis ganska brant när leden söker sig ner genom björkskogen. Leden är väl underhållen med fina spänger över myrar och våtmarker. Efter 4 mil på kalfjället känns den här delen av leden lite som en transportsträcka. Men det är bara ett par kilometer, innan vi når civilisationen igen. Och vi längtar redan tillbaka till Arjeplogsfjällen!
Här finns fler tips på fler vandringar i Arjeplogsfjällen.
Fakta om vandringen
Start och sträckning
Den rösade leden går mellan Guoledisparkeringen, cirka 12 mil väster om Arjeplog, och sjön Vuoggatjålme. Hela sträckan är cirka 48 kilometer. Det går också att starta vandringen i Norge, strax efter gränsen, från parkeringen intill avtagsvägen mot Skeiti. Vandringen blir då cirka sex kilometer kortare. Vandringen kan förstås göras i omvänd riktning. Startpunkten är då norr om bron över forsen mellan sjöarna Vuoggatjålme och Sädvajaure. Vyerna är lika fina åt båda hållen.
Klicka på G+ ikonen i sidfoten eller toppmenyn för karta med startpunkter.
Karta: Fjällkartan BD 15
Antal dagar
Turen lämpar sig för 3 till 4 vandringsdagar (minst 2 övernattningar)
Hur tar man sig till vandringen?
Startpunkterna för vandringen ligger alla vid väg 95. Eftersom start och mål är cirka 3 mil ifrån varandra behövs två bilar eller skjuts mellan start och mål. Det går regelbundna bussturer till Polcirkeln, vid Vuoggatjålme. Den som kommer med kollektivtrafiken kan starta vandringen i Vuoggatjålme och försöka lifta tillbaka de tre milen från vandringens avslut vid Guoledisparkeringen (och omvänt). Eller göra vandringen som en rundtur genom att efter Guoledisparkeringen följa den markerade leden vidare genom Sieldutvágge tillbaka till Vuoggatjålme. Vandringen blir då cirka 8 mil.
Stugor
Det finns två öppna raststugor längs vandringen – Lomtjärnsstugan och Guijaurestugan. Stugorna är rymliga och har bord, stolar och gasolkök. De som vandrar i området har möjlighet att mot en mindre serviceavgift använda stugorna och gasolköket på dagtid. Information om betalning finns i stugorna.
Både Lomtjärnsstugan och Guijaurestugan har två låsta sovrum med vardera 2-3 sängplatser. I varje rum finns enklare husgeråd, täcken och kuddar. Rummen bokas genom Vuoggatjålme.se där nyckel hämtas innan vandringen påbörjas. Den som hyr måste ge tillträde till den olåsta delen av stugan under dagtid till andra eventuella vandrare.
Stugorna är placerade vid norra och södra änden av sjön Guijvavvare på lämpligt vandringsavstånd från varandra. Hela vandringen kan därför genomföras som en av få stugvandringar i Arjeplogsfjällen.
Bästa tältplatserna
De bästa tältplatserna finns vid platåerna vid bron (vad på kartan) norr om Grattastjåhkå, vid bron norr om Gujkkuljågåtj och vid Guijaures södra ände. Längs Guijaure är det svårare att hitta bra tältplatser, eftersom marken sluttar ner mot sjön.
Vad
Det finns inga riktiga vad längs vandringsleden. På Fjällkartan finns ett markerad vad över Grattasjåhkå. Men längre upp längs jokken finns en bro, så att vada är inte nödvändigt. Bron är inte utritad på kartan. Ett par andra broar är raserade, men jokkarna är inte särskilt stora, i vart fall inte när det inte är snösmältning. Så det är inga problem att ta sig fram längs leden.
Mobiltäckning
Det finns mobiltäckning (Telia) de första tre kilometrarna av vandringen från norska gränsen. När leden går in i dalgången längs Grattasjåhkå försvinner mobiltäckningen. Mellan Guijavvre och Vuoggatjålme finns oftast mobiltäckning efter att du kommit upp på från Guijavvres dalgång.