Norra Sytertoppen, 1768 meter över havet, ingår som den mest krävande toppen i Sommartoppar Hemvan Tärnaby. Den över tre mil långa vandringen ska helst göras med åtminstone en övernattning, och för oss som precis upptäckt Hemavan på sommaren är toppen förstås oemotståndlig. Därför står vi sista helgen i juli vid Kungsledens södra portal i Hemavan – redo att ta oss an Norra Sytertoppen och Västerbottens högsta berg. Vädret ser lovande ut, och vi är som vanligt topp-taggade.
Storkittelhobben och Syterskalet
Efter några selfies vid Kungsledenskylten styr vi kosan mot Norra Storfjället. Med tält och mat för två dagar i våra ryggsäckar. De första kilometrarna av Kungsleden är en enda lång uppförsbacke. När vi passerar ett gäng vandrare hejar de glatt på engelska. Några av dem ser redan lite slitna ut, och jag tänker att det kan bli jobbigt om de är på väg till Kungsledens andra ände i Abisko, fyra hundra kilometer längre norrut.
När trädgränsen är passerad fortsätter Kungsleden över kalfjället och ner längs västra Syterbäcken fram till Viterskalsstugan. Men våra ben känns pigga och vi bestämmer oss för att lämna Kungsleden för att göra en avstickare upp till Storkittelhobben, när vi ändå passerar liksom. På den 1135 meter höga toppen – med Hemavans högst belägna skidlift – skriver vi in oss i toppboken och genar sen oledat mot STF:s Viterskalsstugan. Det är alltid lite mer spännande och utmanande att vandra utanför markerade leder, så även den här gången. Vi genar lite för mycket och får en lite väl brant nedstigning mot Viterskalsstugan.
Planen är att slå upp tältet i närheten av Viterskalsstugan men stugvärden berättar att det finns ännu finare tältplatser längre fram mot Syterskalet, vid bron över västra Syterbäcken. Och han har förstås rätt, det är magiskt vackert där i dalgången. Det står tält lite här och där, men vi hittar en fin plats vid ett litet vattendrag. Solen skiner från en nästan klarblå himmel och det är oväntat varmt.
Mot Norra Sytertoppen
Det är sen eftermiddag när vi sätter upp tältet och även om det känns lockade att skjuta på toppbestigningen till nästa dag så packar vi snabbt ihop lite fika och snacks och beger oss av på leden mot toppen. Det ser nästan omöjligt ut att bestiga fjället och toppen från det här hållet. Men vi ser vandrare längs kammen, så omöjligt kan det ju inte vara. Bara nästan. Det börjar brant uppför, och efter någon kilometer kommer vi fram till snölegan som lägervärden tidigare pekat ut för oss. Snölegan där många vänder eftersom den går så brant uppför. Vi möter också vandrare som bestämt sig för att vända just här.
Snölegan övervinner vi ganska enkelt och vi knatar vidare uppåt. Det är stenigt och bitvis väldigt brant. Men utsikten över Syterskalet och Syterbäckens gröna delta är magisk, och vi stannar många gånger både för att fota och för att hämta andan lite. När humöret börjar svikta tömmer vi en påse Ahlgrens bilar och forsätter sen uppåt i ytterligare några kilometer. Det känns som en otrolig lättnad när vi äntligen kommer upp till platån på fjället, och det planar ut. Här njutvandrar vi över stora snöfält i lätt nedförslut innan vi kommer till säkerhetsstugan strax nedanför toppen. Den lilla stugan smälter fint in i omgivningen med sina stenklädda ytterväggar. Och nu är det bara knappa fem hundra meter kvar till toppen.
Äntligen uppe!
Omkring klockan 18 når vi det stora toppröset på Norra Sytertoppen och belöningen för den krävande vandringen låter inte vänta på sig. Det är helt vindstilla och omkring 20 grader varmt. Utsikten är hissnande och det blir mycket fotograferande. Vi sitter sen länge tillsammans med ett annat toppbestigar-par och bara njuter av stunden och prestationen. Men vi vet också att det inte går så mycket snabbare att vandra nerför fjället. Därför packar vi till slut motvilligt våra ryggsäckar och påbörjar vandringen tillbaka. Vi möter några sena vandrare på väg upp. Och vi möter stugvärden från Viterskalsstugan igen. Han ska tydligen övernatta på toppen, har han tänkt.
Vägen tillbaka är förstås mindre svettig, men det är ändå en krävande vandring nerför det branta fjället. Och i fötterna och tårna känns dagens många och ansträngande kilometrar. Därför är vi extra glada över att vi bara ska ta oss ner till foten av fjället, och inte hela vägen tillbaka till Hemavan. I tältlägret äter vi en sen utemiddag med utsikt rakt mot Syterskalet. Trots det varma vädret blir det snabbt kallare i luften efter solnedgången och vi kryper därför raskt in i tältet och sovsäckarna. Och konstaterar att det här blev en av sommarens riktiga höjdarvandringar. Bara Kebnekaise och Svenska Stortoppen kan mäta sig!
Och istället för att ta samma väg tillbaka till Hemavan fortsätter vi nästa dag genom det mäktiga Syterskalet. Därifrån följer vi vinterleden söderut mot Valletjakke raststuga och över Murtsertoppen innan vi slutligen vandrar genom Kungsledens portal igen! Vilken grym vandringshelg!
Läs mer om våra andra toppvandringar i Hemavan och Tärnaby.
Fakta om vandringen till Norra Sytertoppen
Startpunkter, antal höjdmetrar och bästa tältplatsen
Från Hemavan till Norra Sytertoppen är det 31 – 35 kilometer tur och retur. Vandringen går längs Kungsleden från Naturum eller längs markerad led från Blå vägen väster om Syterbäcken. Se kartan nedan.
De flesta som bestiger Sytertoppen övernattar i Viterskalsstugan eller i tält. Det går att göra bestigningen från Hemavan samma dag, men det är en lång och krävande vandring. Från Viterskalsstugan är det 13 kilometer tur och retur till Norra Sytertoppen. Höjdskillanden är 950 meter från Viterskalsstugan och det är en tuff vandring i blockterräng. Ta med karta och kompass, och gärna en kartapp i mobilen. Det drar ofta in dimma på toppen, och det är då svårt att orientera sig på fjället. Och ta med vatten och tillräckligt med energipåfylling när du påbörjar toppbestigningen.
Bästa tältplatserna finns på andra sidan bron över västra Syterbäcken, precis vid foten av fjället. Där finns också numera ett utedass som underlättar toabesöken för de många vandrarna i området.
På Naturkartan finns en närmare beskrivning av vandringen från Viterskalsstugan till Norra Sytertoppen.