Vildmarksvägen som går mellan Vilhelmina och Strömsund – över Stekenjokkplatån – hajpade som resmål under pandemisommaren 2020. Alltså, alla verkar vilja åka längs en av Sveriges högst belägna vägar, och vi är inget undantag. En helg i mitten av juli drar vi till den lilla byn Saxnäs, 90 kilometer väster om Vilhelmina, för att upptäcka Vildmarksvägen. Och för att vandra i Marsfjällen. För området är så mycket mer än bara en väg.

Marsliden

Vårt vandringsmål är Marsfjällstoppen, 1589 meter över havet och södra Lapplands högsta topp. Att vandra till toppen är en ganska krävande vandring, i alla fall om man som vi gör det som en dagsvandring.

Vi börjar vår vandring i byn Marsliden, som är porten till Marsfjällets naturreservat och de storslagna Marsfjällen. Den lilla fjällbyn blev välkänd genom Bernhard Nordh’s böcker I Marsfjällets skugga och Fjällfolk, om nybyggarna som kom till Marsliden på 1800-talet. I Marsliden finns Pålssons stuga, som är ett litet museum över det första nybygget i byn.

Marsfjällets naturreservat

Från Marsliden följer vi den väl uppmärkta leden genom fin fjällnära granskog upp mot trädgränsen och in i hjärtat av Marsfjällets naturreservat. Genom skogen är det välordnat med spänger över myrar och våta partier. Naturen och miljön i Marsfjällets naturreservat är fantastiskt fin och omväxlande. Ovanför trädgränsen är utsikten vidsträckt söderut mot Marssjön, Saxnäs och Satsfjället. Västerut syns den mäktiga klippan Rovpentjahke – som är den sydligaste delen av Marsfjällsmassivet. Vi njutvandrar i ”grytan” mellan Marsfjällens toppar innan leden fortsätter brant upp mot västra sidan.

Marsfjällets naturreservat
Marsfjällets naturreservat
Marsfjällen
Inte så långt kvar nu…..?

Marsfjällstoppen

Efter att ha rundat fjället Ortsen följer vi leden upp mot den nu väl synliga Marsfjällstoppen. Det ser inte ut att vara så långt kvar till toppen, men så kommer det att vara ganska länge till. Och den sista biten mot Marsfjällstoppen är en enda lång och stenig uppförsbacke. Vi möter sällskap som vänt innan de nått toppen. Som tycker att utsikten är tillräckligt fin ändå. Men vi fortsätter vidare uppåt mot dagens belöning för mödan. Och den vidunderliga utsikten från toppen är förstås värd den 16 kilometer långa vandringen upp. Men det är inte bara utsikten från toppen som gör vandringen värd. Marsfjällens naturreservat är helt klart värt ett besök även utan toppvandring!

På återseende Marsfjällen, hoppas jag!

Läs mer om vandring till Marsfjällstoppen på Naturkartan.

Marsfjällen
Marsfjällets topp
Marsfjällen topp
Stenigt på toppen av Marsfjället

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial