För drygt ett år sedan bestämde jag mig för att 2020 skulle bli det flygfria året. Jag skulle vandra i mina egna hemtrakter. Hänga i Norrbotten. Inte visste jag ju då något om en elak pandemi som lurade runt hörnet, och att det några månader senare knappt skulle finnas några flyg att flyga med. Eller att vi under nästan hela 2020 inte skulle få resa alls, inte ens över länsgränser. Med facit i hand kunde jag inte ha valt ett bättre flyg- och resfritt år.

Men nu är det 2021 och jag börjar längta ut i världen igen. Åtminstone till Norge. Men inte ens dit kan vi åka. Coronaviruset sätter alltjämt käppar i hjulen för det mesta här i livet. Men drömma får man i alla fall göra. Så varsågod, här är fem vandringar som jag just nu googlar och drömmer om (det finns förstås många fler!):

GRAND CANYON – RIM TO RIM

Att vandra ner till botten av Grand Canyon från den norra sidan, och sen vandra genom hela kanjonen och vidare upp igen på den södra sidan av detta naturens underverk, är en av mina hetaste vandringsdrömmar just nu. Det är dock lättare sagt än gjort. Inte nog med att det är på en helt annan kontinent, det kräver också tillstånd att genomföra vandringen. Och det är alltför många som slåss om tillstånden. Så jag drömmer vidare och hoppas att jag någon gång i framtiden kommer att vara en av de lyckliga vinnarna i tillståndslotteriet!

Du kan du läsa mer om Rim to Rim hike på Earthtrekkers.com

North Rim Grand Canyon
Grand Canyon North Rim. Här väcktes drömmen!

ARCTIC CIRCLE TRAIL

Sommaren 2017 åkte jag till Grönland, och blev helt förälskad. Så till den milda grad att jag tänkte att om jag bara får göra en enda resa till i livet så ska den gå till Grönland! Det var något med den arktiska naturen, det magiska ljuset och isbergen. Som att komma till en helt annan värld, en annan planet nästan. Den 160 kilometer långa Arctic Circle Trail går mellan Kangerlussuaq (intill Grönlands internationella flygplats) och Sisimiut vid havet. Däremellan finns ingenting annat än naturen. Inga vägar. Inga byar. Ingen mobiltäckning. En och annan myskoxe men nästan inga vandrare. Det är nog den mest äventyrliga vandringen som jag drömmer om. Låt drömmen någon gång bli sann säger jag!

I to-go guiden finns allt som du behöver veta för att vandra Arctic Circle Trail.

Isfjorden i Illulissat Grönland
Isfjorden utanför Illulissat i Diskobukten, Grönland

DE SYV SØSTRE

De sju krävande damerna ligger vid vackra Helgelandkusten i Norge. Men att gå alla sju toppar på samma gång är en utmanande tur även för den vane och vältränade vandraren. Turen tar i genomsnitt 14 till 20 timmar att genomföra och det är en väldig massa höjdmetrar att övervinna. Men den här vandringen ligger i vart fall inom räckhåll, ”bara” cirka 500 kilometer bort bort. Så när vi kan börja resa över landsgränserna igen, då kanske jag kan utmana de sju systrarna!

Uppdatering: Sommaren 2022 blev vandringsdrömmen sann, och här kan du läsa om min fantastiska vandring i De Syv Søstre.

NORDKALOTTLEDEN

Jag har flera långvandringar på min önskelista. Att vandra i veckor och bara vara i nuet och i stunden. På senare tid har den lite bortglömda men äventyrliga Nordkalottleden seglat högt upp på min önskelista. Jag har redan vandrat vissa sträckor på den södra delen av leden, runt Sulitjelmamassivet. Och det gav mersmak. Nordkalottleden är en drygt 800 kilometer sammanhängande vandringsled som går genom Finland, Norge och Sverige, och som korsar riksgränserna hela 18 gånger. Det är inte någon nybörjarled men den sammanfaller emellanåt med både Kungsleden och Padjelantaleden. Och bäst av allt, den finns i Norrbotten! Vad väntar jag på?!

Fredrik Neregård har skrivit en komplett guide till Nordkalottleden med allt du behöver veta för att vandra hela eller delar av leden.

Vandringar  längs Nordkalottleden
Konsul Perssons stuga vid Nordkalottleden

SAREK NATIONALPARK

Högfjällsmassiv med glaciärer och 2000-meterstoppar i Världsarvet Laponia. Ingen önskelista är förstås komplett utan Sarek Nationalpark, alla fjällvandrares dröm! Det finns inga markerade vandringsleder eller övernattningsstugor inne i nationalparken. Och det kan vara svåra vad över fjälljokkarna. Att vandra i Sarek kräver därför kunskap och erfarenhet. Och nu har jag både det och en energisk vandringspartner. Routesvagge, Rapadalen och Rovdjurstorget – jag är snart på väg!

Här hittar du nödvändig information inför vandringar i Sarek nationalpark.

Vilka resor och vandringar drömmer du om just nu?

Vandringar i Sarek och Padjelanta
Utsikt mot Sarek nationalpark från Padjelantaleden

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial