När är bästa tiden att bestiga Kebnekaise?

Det sägs ofta att juli och augusti är den bästa tiden för att bestiga Kebnekaise. Det är också då som det är mest folk i området. I juli är det ljust dygnet runt men myggen kan vara en plåga. De förekommer oftast i mindre antal efter de första frostnätterna i början av augusti. I mitten av augusti börjar det bli mörkt på nätterna igen. Kebnekaise fjällstation är öppen till ungefär tredje veckan i september och då har oftast den första snön redan kommit i fjällen. Jag besteg Kebnekaise under första veckan i september och hade en fantasisk topptur. Ingen trängsel på leden, och det var både varmt, soligt och vackert med höstfärgerna. Men det var också det året som det omkom en sydkoreansk kvinna i snöstorm på berget bara ett par veckor senare.

Varifrån kan du bestiga Kebnekaise?

Den vanligaste startpunkten för att bestiga Kebnekaise är STF:s Kebnekaise fjällstation. Därifrån går det två leder upp till toppen – västra och östra leden – som båda startar vid fjällstationen. Stigningen är cirka 1800 höjdmeter totalt. Räkna med att du behöver i vart fall tre dagar för att bestiga Kebnekaise – en dag till fjällstationen, en dag för toppturen och en dag för att gå tillbaka till Nikkaluokta. Lägg till någon eller några dagar för vädret.

Västra leden

Den västra leden är cirka 9 kilometer enkel väg och tekniskt ”enklare” än den Östra leden. Det är därför fler vandrare längs den västra leden. Leden är delvis mycket brant och stenig och är klassificerad som en tuff vandring. Räkna med att det tar 10-14 timmar fram och tillbaka för att bestiga Kebnekaise via den västra leden.

Här kan du läsa om min bestigning av Kebnekaise via den västra leden.

Kebnekaise västra leden
Stenigt på västra leden

Östra leden

Den Östra leden är cirka 7 kilometer enkel väg och är en vandrings- och klätterled. Den går över Björlings glaciär och är tekniskt mer krävande än den västra leden eftersom den omfattar både glaciärvandring och enklare klättring. Vid de svårare passagerna finns stålvajrar för ökad säkerhet. Guide behövs för den som inte har någon klättringserfarenhet, och guidad tur kan bokas via STF. Leden går ihop med den västra leden innan toppen. Det tar cirka 8 till 10 timmar att bestiga Kebnekaise via den östra leden.

Här kan du läsa om min bestigning av Kebnekaise via den Östra leden.

Durings led

Det finns ytterligare en led upp på Kebnekaise; Durings led. Den startar inte vid Kebnekaise fjällstation utan kommer in västerifrån, från Singihållet och är cirka 12 kilometer enkel väg. Den går ihop med den västra leden i Kaffedalen, och är den minst trafikerade leden. Leden innehåller tuff blockterräng och branta sluttningar.

Vad krävs för att bestiga Kebnekaise (sommartid)?

Träning

Du behöver inte vara supertränad för att klara av att bestiga Kebnekaise, men tänk på att det är en riktigt tuff vandring. Du ska klara av att gå cirka två mil i stenig terräng, varav hälften i brant uppförsbacke. Men med lagom träning, gott omdöme, viss tjurskallighet och lite tur (med vädret) kan du nå toppen.

Utrustning

Bekväma kängor/skor med bra grepp är ett måste. Vandringen går till stor del över sten och klippblock, och du behöver bra fäste under fötterna för din egen säkerhet. Varma kläder, inklusive en lättare dunjacka eller liknande är också nödvändigt, eftersom det kan vara riktigt kallt på toppen även om det är varmt och soligt nere vid fjällstationen. Även mössa och vantar ska packas ner i ryggsäcken. Regnkläder bör alltid följa med, för vädret slår snabbt om i fjällen, även om väderprognosen säger sol. En regnjacka kan skydda dig från att bli nerkyld och fungerar också som skaljacka. Det kan vara skönt att byta till en torr underställströja på vägen ner.

Det kan vara bra att ta med vandringsstavar, som ger god hjälp för balansen där det är som stenigast. Men det är inte helt enkelt att gå med stavar, eftersom de riskerar att kila fast sig mellan stenblocken. Stavar finns att hyra på fjällstationen. Vattenflaska, lunch och snacks behöver du förstås också, eftersom det går åt mycket energi att bestiga Kebnekaise. Och solglasögon och solskydd vid vackert väder.

Karta och gärna kartapp i mobilen ska finnas med. Leden är en markerad sommarled med målade stenar, men på vissa partier är det ändå ibland svårt att se markeringarna, särskilt vid sämre väderlek. Tänk på din egen och andras säkerhet och ta inga risker. Och sno i tid, som norrmännen säger!

Här finns mer information och förslag på packlista.

Glömt nåt?

Om du har glömt någon utrustning hemma så finns det mesta som du kan behöva för en toppbestigning att köpa eller hyra på fjällstationen – kläder, ryggsäck, stavar, termos, kängor, stegjärn m.m. STF-medlemmar har rabatt på hyran.

Hur tar du dig till Kebnekaise fjällstation?

Kebnekaise fjällstation ligger 690 meter över havet i väglöst land, cirka 19 kilometer väster om Nikkaluoka. Nikkaluokta ligger i sin tur 70 kilometer väster om Kiruna.

Från Nikkaluoka, vid vägs ände, vandrar du längs en 19 kilometer väl underhållen vandringsled till Kebnekaise fjällstation. Efter cirka 5 kilometer kommer du fram till sjön Láddjujavvri. Därifrån kan du antingen fortsätta din vandring vidare längs leden eller ta båtskjuts över sjön. Båten går enligt tidtabell flera gånger per dag under vandringssäsongen, och kortar ner vandringen med cirka 4 kilometer. Vid den andra änden av sjön fortsätter du cirka 8 kilometer på den vältrampade vandringsleden upp till Kebnekaise fjällstation.

Kebnekaise

Du kan också åka helikopter från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, Kallaxflyg har två turer dagligen under högsäsong. Priset är 850 kronor per person enkel väg (vuxen) inklusive ett bagage på 20 kilo. Och du kan även skicka enbart packningen (300 kronor enkel väg) för en lättare vandring till fjällstationen.

Till Nikkaluokta går det flera dagliga bussar under vandringssäsongen från Kiruna flygplats och från järnvägsstationen. Busstiderna är oftast anpassade till ankommande eller avgående flyg och tåg. På Länstrafiken i Norrbottens hemsida hittar du information om busstider.

Om du anländer sent till Nikkaluokta och behöver övernattning kan du hyra boende i lägenhet, stuga eller tälta. Det finns också en resturang och och en liten shop med bl.a. mat och souvenirer.

Boende på Kebnekaise fjällstation

Kebnekaise fjällstation är oftast fullbokad lång tid i förväg. Det finns dubbelrum, fyrbäddsrum eller sängplats i sovsal. Du bokar på STF:s hemsida.

Kebnekaise fjällstation

Om du vill vara mer flexibel tar du med dig eget tält och tältar i anslutning till fjällstationen. Det är inte tillåtet att tälta direkt intill fjällstationen, men det finns anvisade tältplatser en bit ifrån huvudbyggnaderna. Du betalar en mindre avgift för att få nyttja fjällstationens faciliteter som kök, toalett och dusch. De anvisade tältplatserna ser inte så mysiga ut, men en bit längre bort från anläggningen kan du hitta finare tältplatser.

På fjällstationen finns en resturang som serverar frukost och trerättersmiddagar. Maten brukar vara god och det är lyxigt att gå till dukat bord, och kanske fira en lyckad toppbestigning. Du kan också köpa lunchpaket som du själv gör iordning från frukostbuffén. För middag behöver du boka plats i förväg. I shopen finns också färdiga maträtter att köpa, även vegetariska sådana, som du kan tillaga i självhushållningsköket.

Förbered dig väl för Kebnekaise!

Googla runt på nätet för att hitta mer information inför din bestigning av Kebnekaise. Svenska turistföreningen har information och Länsstyrelsen i Norrbotten har gett ut en folder som beskriver den västra leden lite närmare. Och på exempelvis Naturkartan.se eller bestigakebnekaise.se finns också värdefull information. Om du är väl förberedd blir toppbestigningen både roligare och säkrare.

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial