Jag är inte särskilt ”picky” när det gäller mat. Jag lever efter devisen att man inte behöver tycka att allt man äter är jättegott, man kan äta det ändå. Och efter en heldagsvandring så smakar det mesta ganska bra i alla fall. Med det sagt så är det ändå så att jag har lite svårt för de färdiga frystorkade maträtterna som finns att köpa. Jag vet inte riktigt varför, för det är egentligen inte något större fel på smaken. De är också enkla att tillaga och ingen disk blir det heller. Men ändå, de frystorkade rätterna blir oftast kvar till sist. De blir den där extra maten, den som behövs ifall det händer något på vägen och vandringen blir en dag eller två längre än planerat.
Det går att torka egna maträtter, det finns till och med kurser och särskilda kokböcker för sånt. Principen är enkel, de flesta maträtterna går att torka precis som de är. Köttfärssås, kycklinggryta, lax, you name it. Bara att torka på. Torkningen görs i vanlig ugn eller i en särskild torkugn.
Vill du inte torka själv säljer exempelvis Roschat of Sweden fina torkade grönsaker, potatis, ägg, snacks, ja hela måltider faktiskt. Bra produkter utan tillsatser. Koktiden kan dock vara förhållandevis lång och därmed bränslekrävande vid tillagning.
Men vad behöver man då tänka på när det gäller mat på vandring? Ja, det beror förstås på hur länge man är ute och vilken typ av vandring det är. Ju fler dagar, desto mer tanke bakom mathållningen krävs. Det gäller att tänka på matens vikt, energiinnehåll, koktider, om den ryms i kastrullen eller om det krävs fler pannor för tillagningen, hur mycket bränsle som kommer att gå åt o.s.v. För min del är det kort koktid och låg vikt som är prio vid planeringen vid flerdagsturer. En komplett middag brukar väga mellan 200-500 gram för två personer.
Potatismos, couscous och snabbris har låg vikt och behöver bara svälla i uppkokt vatten. Det är bra för bränsleförbrukningen. Färsk tortellini eller annan färsk pasta har också kort koktid, men väger å andra sidan lite mer. Fördelen med fylld pasta är att det är en färdig rätt. Potatismos, couscous och ris behöver ju något mer för att bli en komplett måltid. På den vanliga mataffären finns många torkade maträtter och livsmedel som funkar bra på vandring. Torkad Sojafärs med taco-krydda och lite tillbehör kan bli till en smarrig fredagsmys-middag på fjället!
På friluftsmeny.se finns också många bra recept för uteliv. Ett enkelt tips från mig är att nästan alla maträtter kan piffas upp med lite piri-piri och riven parmesan.
Sen kan det ju vara värt med lite extra vikt. Ett gäng vandrare som vi mötte hade alltid älgfilé och rödtjut till den första middagen. Fördelen är ju att ryggsäcken borde bli märkbart lättare redan dag två! Men vi träffade också ett par som för att lätta på vikten hade skippat allt bröd men hade cirka 1 kg Snickers i packningen! Alla sätt är bra!
Att ha förberett varje måltid hemma underlättar när man väl är ute. Allt som hör till en viss maträtt läggs en en egen zippåse. Det som är tungt kan ätas första dagarna.
Ju fler dagar desto knivigare är det att beräkna mycket gas eller annat bränsle som kommer att gå åt. Då gäller det att tänka extra noga på koktiden, eller ta med extra bränsle för säkerhets skull. Kanske byta ut någon måltid till sådant som inte behöver kokas. En 430 ml gasbehållare brukar räcka cirka 1 vecka för min del, men det är ju väldigt individuellt och inget riktmärke. Jag har alltid åtminstone en liten behållare extra också. Den som vandrar nedanför trädgränsen kanske kan laga mat över öppen eld, om det inte råder eldningsförbud.
Om vandringen går mellan stugor så är det såklart en annan sak, där finns både gas och kastruller. Ett tips vid tältvandring där det finns STF-stugor längs vägen är att planera in så att du passerar stugan vid lunchtid. Då kan du till en liten kostnad nyttja stugans kök. För STF-medlemmar är det dessutom gratis att nyttja köket under vissa tider mitt på dagen.
Så här kan en typisk (icke kulinarisk) dagsmeny se ut på mina fjällvandringar som sträcker sig över flera dagar:
- Frukost: Havregrynsgröt med torkad frukt och (torr)mjölk. 1-2 bröd med salami. Kaffe.
- Lunch: Varma koppen och 1-2 bröd.
- Middag: Oliver eller torkat renkött till förrättssnacks. Färska tortellini (eller nån snabbpasta med torkad korv) och riven parmesan. 1 liten mugg vin (om det finns kvar!) Förhoppningsvis en chokladbit till efterrätt.
Och förstås en hel del nötter, choklad eller torkad frukt däremellan.
För att spara på bränsle skulle frukostgröten kunna bytas mot Müsli och lunchen ersättas med någon slags energibar.
Vad är ditt bästa mattips, och har du något som egentligen är onödigt tungt men som ändå är värt det?