Har du sett härliga bilder från skidturer i fjällen? Och är sugen på att testa turskidor själv? Men osäker på vilka skidor som du ska välja. Här får du inledande hjälp på vägen.

”Vanliga” längdskidor

”Vanliga” längdåkningsskidor är smala och har dålig bäring i lössnö. De är gjorda för dragna skidspår och därför mindre lämpade att använda som turskidor. Men för kortare turer på fjället, på skoterspår eller på sjöar fungerar de hyfsat om underlaget inte är alltför isigt eller ojämt.

Skidor för magiska vinterturer
Midvintertur

Turskidor

Turskidor (fjellski på norska och backcountry skis på engelska) är det som passar bäst för skogs- och fjällturer, och på toppar som inte är alltför branta. Turskidorna bör vara 15-20 cm längre än du själv, och helst ha stålkant. Tänker du åka med hund ska du dock undvika stålkanter.

Turskidor med stighudar

För bra fäste i uppförslut är det stighudar som gäller. Det är ett slags skinn med hår i syntet eller mohair som fästs under turskidan och som motverkar att skidan glider bakåt. Vissa skidmärken, som norska Åsnes, har turskidor med ett inbyggt system för stighudar som är enkelt att använda. Annars finns det stighudar med någon form av universallösning som passar de flesta skidmärken. Stighudar finns som hellånga och i kortare längder. Hellånga ger klart bästa fästet men dåligt eller inget glid alls. Med kortare stighudar glider skidorna hyfsat bra framåt i flack terräng. Men något super-glid är det inte tal om. Korta stighudar kan sitta kvar även i vid utförsåkning, och fungerar då som en broms. Jag åker på Åsnes (Cecilie Skoog) turskidor med halvlånga stighudar, och är väldigt nöjd med dem.

Vallningsfria turskidor

Det finns även vallningsfria turskidor, det vill säga skidor som har ett inbyggt fäste i belaget i form av ”fjäll” som fäster mot snön. Dessa turskidor passar bäst för turer som inte går över alltför branta partier eftersom fästet trots allt inte är optimalt. Å andra sidan är glidet betydligt bättre än med stighudar på flack terräng.

På turskidor i blåsigt väder
Inte alltid perfekt väder på toppturer

De perfekta turskidorna då?

De perfekta turskidorna då – de som har både bra fäste och bra glid – finns de? Jo kanske. Åsnes har ett skidsystem som de kallar Waxless. Där har skidorna både fiskfjäll och en inbyggd möjlighet att fästa stighudar över fiskfjällen (modellerna Amundsen, Ingstad och Cecilie Skoog finns som Waxless). Det är alltså en slags hybridskida. Fischer har också ett liknande system som heter Traverse. En fördel med Åsnes gentemot Fischer är att stighudarna är lättare att hantera på Åsnes-skidorna. Jag har testat Åsnes Ingstad Waxless och jämfört dem med mina egna Cecilie Skoog. Och visst är det trevligt med både fäste och glid på platta partier. Åsnes Waxless är kanske så nära de perfekta turskidorna som man kan komma. Hade jag köpt turskidor idag hade jag antagligen valt Åsnes Waxless men kompletterat dem med stighudar. För fiskfjällen biter inte särskilt bra i uppförslut.

Pjäxor

Och pjäxorna? De ska vara varma och stabila. Jag använder en turpjäxa i skinn från italienska Crispi (Crispi Stetind). Även Alpina Alaska är en riktigt stabil och fin turskidpjäxa. Andra bra märken är Fisher, Lundhags eller Alfa. 

Magisk vintertur på skidor
Turskidåkning i sagolandskap

Randonee

För toppturer på berg eller fjäll som är för branta för vanliga turskidor är randoneeutrustning ett bra val. Randonee kommer från franskan och betyder ungefär ”skidtur i alpinterräng”. I Sverige kallas det även för skidbestigning. Det är en ganska konditionskrävande variant av skidåkning och utrustningen liknar slalomutrustning, fast lättare. Och med alpina turbindingar där hälen kan lyftas. Du går uppför ett brant berg eller ett fjäll med hellånga stighudar. När du når toppen tas stighudarna av och pjäxorna spänns åt och spänns fast i hälen. Sen är det bara susa nerför berget som när du åker slalom. Randonee är en rolig form av skidåkning och väldigt belönande i form av utsikt och åkglädje. Jag har Dynafit rakt igenom men det finns förstås andra bra märken.

Är du sugen på Randonee, läs mer på den här sidan.

Topptur på randoneesksdor
Randonee i Arjeplogsfjällen
Randoneetur till Björntoppen
Björntoppen i början maj
Topptur på turskidor till Pieljekaise
Randoneetur till Pieljekaise

Vad ska man välja för turskidor då?

Det gäller att tänka igenom var och hur du ska använda turskidorna och vilken budget du har. Randoneeutrustning lämpar sig bäst för utpräglade toppturer. Vallningsfria turskidor passar på skogsturer och fjällturer som inte går över branta toppar eller brantare sluttningar. Bredaste användningsområdet har turskidor med möjlighet till stighudar och de fungerar även för toppbestigningar som inte är alltför avancerade.

Här finns en utförligare köpguide för turskidor.

Är det dyrt?

Randoneeutrustning kostar en del, räkna med minst 10-12 000 kr och uppåt för utrustningen, inklusive skidor, bindning, pjäxor och stighudar. ”Vanliga” turskidor är billigare i inköp. Vallningsfria turskidor kostar oftast mindre än skidor med stighudar. Men rejäla prylar som håller över tid kostar i vart fall runt 5-6 000 kronor för skidor, pjäxor och stighudar. 

När skidsäsongen närmar sig sitt slut och nätbutikerna vill sälja slut på sina lager brukar det dyka upp skidor och pjäxor på rea. Jag köpte min randoneeutrustning till ett bra pris på sport-conrad.com

Känns det onödigt dyrt? Börja med att hyra utrustningen. Eller gör som jag, tänk dig att du delar upp kostnaden för turskidorna i hur många turer eller toppar som du kommer att göra. Då motiveras du att gå på många turer för att få ner pristet per topp! Mina Åsnes-skidor turskidor är för länge sedan avskrivna. Vad gäller randonee-utrustningen så har jag fortfarande ett antal toppar kvar till dess att jag kan betrakta dem som billiga per topp. Men jag räknar med att amortera med toppar många år till!

Randonee turskidor till Akkelis
Topptur till Akkelis i januari

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial