Hur gör man egentligen för att börja med vandring? Måste man ha särskilda kläder? Och behöver man träna innan man beger sig ut på vandring? Friluftsbutikerna är fyllda från golv till tak med utrustning. Det är lätt att tro att vandring är komplicerat och dyrt. Sanningen är att det inte behövs särskilt mycket eller avancerad utrustning för att komma igång. För dagsvandringar kommer du långt med dina vanliga gympadojor, kläder, och en ryggsäck. knyt skorna och bege dig ut helt enkelt. Några enkla vandringstips på vägen:
Börja med dagsturer
Du kanske inte har någon kompis som är sugen på att börja vandra. Och det känns läskigt att bege sig ut i skogen eller på fjället på egen hand. Börja då med kortare dagsturer. När du har vant dig vid att vara ute i naturen på egen kommer du att vilja göra längre och längre turer, tro mig! Och oavsett om du vandrar själv eller kompisvandrar så är det en bra idé att börja med dagsturer för att känna på hur det känns, och successivt komma fram till vilken utrustning som behövs.
Ta det lugnt i början
Låt kroppen vänja sig vid att vandra. Det är klokt att inte gå alltför långa sträckor i början, fötterna kanske är ovana och ryggen inte tillräckligt stark. Om turerna eller etapperna är lagom långa och ryggsäcken inte alltför stor och tung behövs ingen särskild träning innan du beger dig ut. Vandringen blir själva träningen. Men då gäller det att inte förta sig i början så att kroppen far illa istället för att tränas upp. Hike your own hike helt enkelt!
Använd ingångna skor
Det är bra att inte börja en långvandring med helt nya skor. Skavsår och blåsor kan göra vandringen allt annat än njutbar. Du behöver inte nödvändigtvis ha värstingkängor för att kunna vandra. Jag själv föredrar lättare skor med lite mjukare sula, även när jag går på fjället. Men andra vill ha stadiga sulor och stöd för fotlederna. Huvudsaken att skorna passar dig och inte är för små (eller för stora). Fötterna sväller oftast lite vid vandring och skor som kändes lagom i början av dagen kan kännas för små efter ett tag.
Gå inte hungrig eller törstig
Det är aldrig roligt att vara hungrig eller törstig. När du går på tur är det snäppet värre. Se till att ha tillräckligt med vatten och något att äta. Mysigaste stunden på dagsturen är ju fikastoppet – kaffe och macka på en fin plats. Men lite choklad eller nötter räcker också långt. Ta med en skräppåse också. Både för eget skräp och kanske för att plocka upp annat skräp på vägen.
Testa vandringsstavar
Jag hade tidigare svårt att tänka mig att gå med vandringsstavar. De kändes liksom mer i vägen än till nytta. Men efter att ha testat att gå med 1 stav under en tredagars fjällvandring upptäckte jag fördelarna med stavar. De avlastar knäna, ger god draghjälp i uppförslut, ger balans i stenig terräng och är oundgängliga vid vad. Nuförtiden har jag nästan alltid mina Black Diamond teleskopstavar med mig, både på korta och långa turer. Som bonus kan de agera tältpinne också!
Håll dig varm och torr
En bra regnjacka är A och O, och den kan också fungera som skaljacka om det är kallt och blåsigt. Packa gärna med en ombyteströja och ett förstärkningsplagg för pauser. Då kan du njuta av vandringen även om vädret inte är det bästa.
Ladda ner en kartapp i telefonen
Och lär dig hur den fungerar. Med en bra kartapp kommer du inte att gå vilse. Själv har jag Fjällkartan i mobilen från Metria AB när jag fjällvandrar. Den är enkel att använda och har flera bra funktioner. Den fungerar också klanderfritt utanför mobiltäckning. Ett annat tips är att ladda ner områden i Google Maps för att använda offline i mobilen. Se bara till att ha med en powerbank till telefonen också! Det är alltid att rekommendera att ta med en papperskarta och kompass vid längre vandringar, om mobilen skulle fallera av någon anledning. Men hittills har det inte hänt mig. Peppar peppar!
Hyr utrustning
Att hyra utrustning är praktiskt för den som vill prova på friluftsliv eller för den som planerar ett äventyr och vill kunna använda säker och bra utrustning utan att behöva göra en stor investering. Då får du också testa vad som funkar för dig och vad du gillar eller ogillar. Det finns flera företag som hyr ut utrustning, bara att googla.
Läs på om vandringen
Halva nöjet med att vandra är planeringen innan. Jag lägger mycket tid till att leta information på nätet om olika vandringar, kolla in bilder, och läsa vandringsböcker. På så sätt vet jag på ett ungefär vad som väntar. Nackdelen med att läsa på är att det kan ha en avskräckande effekt. Så läs på, men med måtta kanske.
Gå med i Facebook-grupper
Det finns nästan hur mycket information som helst på nätet om vandring och utrustning. På outdoorsidor, bloggar och Youtube. Bara att googla runt. Det finns också många olika Facebook-grupper för vandrare där du kan ställa frågor om allt möjligt och leta bland äldre inlägg. Fördelen är att det nästan alltid finns någon som har ett svar. Nackdelen är å andra sidan att ju fler man frågar desto fler svar får man. Så det gäller att bedöma svaren utifrån ens egna behov och preferenser. 100 gram extra vikt kan vara för mycket för någon och försumbart för en annan. Och så vidare. Jag är med i grupperna Vandrarna, Vandra fjäderlätt, Kvinnliga äventyrare, Vandringsleder i Sverige och John Muir Trail (JMT).
Så där ja, nu är det bara att ta första vandringssteget! Så småningom kommer du att komma underfund med vilken ytterligare vandringsutrustning som du behöver.
Vilka är dina bästa tips för att komma igång?