För egen del har jag långt fler ryggor än jag verkligen behöver. Det har blivit så över tid. Och så har jag lite svårt att skilja mig från dem, de kan var bra att ha liksom. Vissa ryggsäckar används mest på vintern, andra på sommaren, och en del bara när jag är på resande fot. Det är alla möjliga storlekar och former; 55 liter, 45 liter, 40 liter, 30 liter, 20 liter, 10 liter och en midjeväska på 3 liter!

Vad är lämplig storlek på ryggsäcken?

Hur stor ryggsäck som behövs beror förstås på vilken typ av vandring det är, hur länge du ska vara ute och hur ”bulkiga” grejer som ska packas ner.

För dagsvandringar på sommaren räcker det gott och väl med en ryggsäck på 20-30 liter. Då ryms lite extra kläder, fika och vatten. För ännu kortare vandringar är 10-15 liter eller till och med midjeväskan perfekt. Med midjeväska slipper du bli svettig på ryggen av en tät ryggsäck.

För stugvandring över några dagar bör en ryggsäck på cirka 40-45 liter räcka långt. För vandringar som är längre än tre, fyra dagar använder jag oftast min 55 liters ryggsäck, särskilt om det är tältvandring. När jag har investerat i ny utrustning har jag siktat på att det ska vara lätta men bra grejer. Lätta grejer är ofta också mindre utrymmeskrävande. En dunsovsäck exempelvis tar betydligt mindre plats än motsvarande i syntet. På så sätt rymmer jag all min packning för en vecka i en inte alltför stor ryggsäck. Det är bra, eftersom jag inte är så stor själv heller!

En fördel med att inte ha en jättestor ryggsäck är också att det inte ryms så mycket bra att ha med ”om-utifall-att” grejer, som tillsammans väger en del men sällan kommer till användning. För ju lägre vikt desto trevligare är det att vandra. Det är min absoluta övertygelse. Men tänk på att inte skaffa en alltför liten ryggsäck heller, det är inte roligt att alltid behöva pressa ner innehållet.

Skulle jag börja om från början skulle det bli tre ryggsäckar; 30 liter, 45 liter och 55 liter. Och en lite mindre också kanske…..

Favoritsäck?

De flesta av mina ryggsäckar är av märket Osprey. Det jag gillar med deras ryggsäckar är förutom bärsystemet att de flesta har en stor stretchig mesh-ficka mitt på. I den är det perfekt att stoppa in sådant som jag behöver komma åt lite enkelt. Som vantar, mössa eller regnjackan. Det ryms nästan vad som helst i en sån ficka! Men min nuvarande favoritryggsäck, en Bergans Helium W 40 liter, har ingen sån ficka. Den har istället en hellång dragkedja på mitten. Det är nästan ännu bättre! Faktum är att jag är så nöjd med den ryggsäcken att jag funderar på att skaffa den större versionen av samma modell. Om jag bara kan sälja min Osprey AG Aura 55 liter. För jag behöver väl ändå inte två stora ryggsäckar?

Vilken är din favoritrygga eller har du också flera favoriter?

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial