Det är inte bara ”Top of Arjeplog” som inspirerar till fina toppvandringar och naturupplevelser. Hemavan i Västerbotten har sin egen variant – Sommartoppar Hemavan Tärnaby. Första veckan i juli i år beger vi oss till Hemavan och Vindelfjällen för att testa så många av Hemavan och Tärnabys sommartoppar som vi hinner på en knapp vecka.

Vad är Sommartoppar Hemavan Tärnaby och hur fungerar det?

Sommartoppar Hemavan Tärnaby pågår mellan juli och oktober. 11 toppar av varierande svårighetsgrad har valts ut och toppkortet kan du ladda ner här. På varje topp finns en låda med en toppbok där du skriver in dig när du når toppen. Du ska också ta en bild från toppen som du lägger ut på Instagram och taggar med #sommartopparhemavantarnaby. Den som har gått åtta toppar eller fler har chans att utses till toppmästare. Toppmästaren vinner ett presentkort på en av Hemavan eller Tärnabys restauranger. Det kostar ingenting att delta i Sommartoppar Hemavan Tärnaby.

Vilka toppar hann vi med ?

Första vandringsdagen

Vi går ut hårt första dagen och beger oss till foten av det branta Ryjvejegaejsie (Ryfjället). Toppen på det karaktäristska fjället mäter 1 413 meter över havet, och det är en riktigt svettig vandring de branta fyra kilometrarna och 1 000 höjdmetrarna upp till toppen. Utsikten är förstås fantastisk, men det blåser ganska kallt där uppe den här dagen. Efter en välförtjänt toppfika vandrar vi därför snabbt ner igen och beger oss till Tärnaby för vår nästa topp Laxfjället. Vi ”fuskar” lite, och tar den kortaste vägen upp till toppen av fjället med slalombackarna som fostrat både Ingemar Stenmark och Anja Persson. Efter att kolhydratladdat med godis på macken i Tärnaby avslutar vi på något trötta ben den första vandringsdagen med att gå upp till toppen med det något konstiga namnet Gurkfjället. Check på tre toppar redan första dagen!

Toppen av Ryfjället
Ryfjällets toppröse
Laxfjället med Ryfjället i bakgrunden
Träningspass på Laxfjället!
Gurkfjället Hemavan Vindelfjällen
Toppen av Gurkfjället

Andra vandringsdagen

Nästa dag skiner solen från en klarblå himmel och vi beger vi oss av mot Murtsertoppen, även den 1 413 meter över havet. Genom att starta i Laisaliden kan vi bocka av toppen Gielestjåhke (1 190 meter över havet) på vägen upp. Leden går genom lummig björkskog, förbi ett litet vattenfall och vidare upp på gröna kullar ovanför trädgränsen. Närmare Murtsertoppen blir det stenigare men det är inte någon svår vandring att ta sig upp på Murtsertoppen från det här hållet. Vi tar det lugnt, njutvandrar hela dagen och belönas med en magnifik 360-gradersutsikt från toppen. En riktig höjdarvandring och höjdardag!

Och sen då….?

Kvarvarande dagar vandrar vi upp på Atoklimpen, Blomsterfjället (Gierevaartoe) och Dalåive, innan vi på vägen hem avslutar med en rask promenad upp till toppen av Gäutafjället, strax öster om Tärnaby. Nio toppar på fem vandringsdagar är ju klart godkänt, men Storkittelhobben, 1 135 m.ö.h. (toppen av Kungsliften) och Norra Sytertoppen, 1 768 m.ö.h. återstår. Vi bestämmer oss snabbt för att komma tillbaka senare under sommaren och ge de två sista topparna en chans också. Något annat är förstås otänkbart för två galna toppvandrare, och i slutet av juli lämnar vi in toppkortet med alla 11 sommartoppar avklarade! Bra jobbat tycker vi!

Kolla in vår ”Best of Hemavan Tärnaby” lista längre ner i inlägget!

På väg upp på Dalåive
Mäktiga Syterskalet i Vindelfjällen Hemavan
Utsikt över Syterskalet och Norra Sytertoppen från Dalåive
Syterbäcken in mot Viterskalet

Vad tyckte vi?

Hemavan visar sig vara riktigt fint även på sommaren och en perfekt destination för vandringar. Alla utvalda toppar i Hemavan Tärnaby Sommartoppar ligger ovanför trädgränsen och samtliga toppar bjuder på fina vandringar och underbara vyer. Informationen om topparna på hemsidan är föredömlig och det är lätt att planera toppbestigningarna och att hitta till topparna med hjälp av länkar till Naturkartan Västerbotten. Topparna har olika karaktär och varje topp har sin egen tjusning.

Här är vår egen best – of lista:

Bästa utsikten

Alla toppar har vidsträckta vyer men Norra Sytertoppen, 1 768 meter över havet och Västerbottens högsta fjäll, bjuder på den i särklass bästa utsikten. Både vandringen till foten av fjället och vidare hela vägen upp på toppen. Vandringen till toppen är brant, stenig och ganska krävande, men utsikten ner i Syterskalets gröna delta och över de omgivande fjällen gör vandringen mödan värd!

 Toppröse på Norra Sytertoppen Hemavan
Magisk eftermiddag och kväll på Norra Sytertoppen

Den som inte hinner med att vandra till Norra Sytertoppen får fina vyer från toppen av Dalåive. Både mot norska gränsfjällen och in mot Syterskalet och Norra Storfjället.

Bästa pulshöjaren

Ryfjället är den absolut flåsigaste toppen. Det går brant uppför redan från start, och det planar liksom aldrig ut. Björn Ferry lär ska ha rekordtid och sprungit till toppen på osannolika 36 minuter och 27 sekunder. Vi tar oss upp på cirka två timmar. Inte illa det heller!

Hängvila på Ryfjället

Bästa njutvandringen

Vandringen upp till Murtsertoppen över Gielestjåhke och lilla Murtsertoppen är den vandring som var mest njutbar. Kanske beror det på det fina vädret just den dagen som vi går upp. Men det är en omväxlande vandring som då och då planar ut och därför aldrig känns för krävande. Och utsikten är förstås magisk.

Vy mot Hemavan
Pausvila på vandringen ner från Murtsertoppen

Bästa nybörjartoppen

Den 4 kilometer långa vandringen till Gäutafjället blir aldrig särskilt brant och är den topp som var minst krävande. Den vältrampade stigen går genom fin granskog innan den fortsätter genom björkskogen och slutligen upp på kalfjället. Även denna topp bjuder på 360 graders utsikt över närliggande fjäll, och är en perfekt nybörjartopp för den som vill börja med lite enklare fjällvandring. Även Gurkfjället passar bra för den som vill mjukstarta med sommartopparna.

Gurkfjället bjuder på lättsam vandring med storslagna vyer

Bästa överraskningen

Atoklimpen, 1 006 meter över havet, är den topp som överraskar mest och en topp som vi absolut inte hade velat missat. Atoklimpen ligger i en samisk kulturmiljö och vandringen går genom kulturreservat som visar hur det renskötande samhället nyttjat landskapet under förhistorisk tid och fram till idag.

Själva berget Atoklimpen (Atoklippie) är helt olik andra fjälltoppar i området, och betraktades av samer som ett mycket heligt fjäll. På vägen upp till toppen finns en modern offerplats. Där ska du lämna en slant för fortsatt lycka och i sprickor i berget ser vi fullt med instoppade mynt. Och ve den som för bort en offergåva!

Atoklimpen, så olik andra fjäll
Lite balansgång på väg upp mot Atoklimpens topp
Atoklimpen
Underbar utsikt även från Atoklimpen

Bästa avstickaren

Vandringen till Norra Sytertoppen är cirka 35 km tur och retur, och en riktig utmaning i sig. Istället för att gå samma väg tillbaka gör vi toppturen som en längre tvådagars rundvandring förbi Syterskalet och vidare över Murtsertoppen tillbaka till Hemavan. Genom en liten avstickare bockar vi även av Storkittelhobben på samma tur. Tre utmanande toppar i en och samma vandring alltså!

Vandringen genom Syterskalet är lättsam men efter Syterskalet viker leden av från Kungsleden och därefter är det mer eller mindre ospårat som gäller längs vinterleden mot Murtsertoppen. Vissa av jokkarna på vägen behöver vadas för att komma över. Vandringen upp på Murtsertoppen från det här hållet är betydligt mer krävande än från Laisaliden och går över brant klippblockterräng. Efter Murtsertoppen är det bara att följa ledmarkeringarna tillbaka ner till Hemavan, delvis via Drottningleden. Hela vandringen är cirka fem mil, inklusive toppbestigningen av Norra Sytertoppen. En fantastiskt fin och lite äventyrligare vandring.

Fantastiska Syterskalet i Hemavan
Syterskalet
Nöjda vandrare på väg mot den sista toppen i Sommartoppar Hemavan Tärnaby

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial