Gibdnotjåhkkå var ett av de första bergen som jag besteg i Top of Arjeplog. Jag var upptäcksfärd i min egen kommun och tänkte att det verkade vara ett lämpligt berg att bestiga på egen hand. Gibdnotjåhkå ligger ligger precis på polcirkeln och jag hade aldrig tidigare hört talas om det. Vandringen upp är kort men delvis ganska brant. Berget stupar rakt ner mot vägen, och vid den första åsynen kan det verka svårt att bestiga.

Du går längs en tydlig stig genom gammal fin tallskog, passerar lövskog för att slutligen slutligen nå över trädgränsen och upp på den kala toppen med 360 graders utsikt. Gibdnotjåhkkå har två toppar, och på båda finns topprösen.

Det var på Gibdnotjåhkkå som begreppet UPM uppfanns! Ett index som står för Upplevelse Per Meter. UPM för Gibdnotjåhkkå är väldigt högt och utsikten från toppen är inget annat än magisk. Närmast norrut ligger sjön Tjeggelvas och berget Ramanj och längre bort i väglöst land ligger den lilla byn Västerfjäll. En fin dag kan du se ända bort till Sareks höga toppar från Gibdnotjåhkå. Berget har välförtjänst blivit mångas favorittopp i Top of Arjeplog.

Var startar vandringen till Gibdnotjåhkkå och hur lång är den?

Gibdnotjåhkkå är 718 meter högt, och ligger cirka 6,5 mil norr om Arjeplog mot Örnvik. Vandringen är inte mer än 1,3 km enkel väg och startar precis efter bostället Stenudden (men före polcirkeln) på vänster sida om vägen. Håll utkik efter en liten handmålad skylt på en stolpe. Det finns ingen parkering där stigen startar, men det går att parkera på sidan om vägen. Vid polcirkeln ett par hundra meter längre fram finns också parkeringsplats.

Klicka på G+ ikonen i toppmenyn eller sidfoten för karta med startpunkt.

Läs om andra fantastiska toppar i Top of Arjeplog.

Utsikt från Gibdnotjåhkkå
Utsikten från Gibdnotjåhkkå
Gibdnotjåhkkå i Arjeplog
Rusty gillar också utsikten från Gibdnotjåhkkå
Gibdnotjåhkkå

2 Comments

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial