Pieljekaise – fjällbjörkens nationalpark. Den bildades 1909 och är en av Sveriges 30 nationalparker. Kungsledens sträckning mellan Jäckvik och Adolfström går genom Pieljekaise nationalpark. Nationalparken sträcker sig upp på fjället med samma namn, eller Bieljegáijsse som fjället heter på samiska. Bieljegáijsse betyder örontopparna. Det är inte så konstigt eftersom fjället har två toppar som ser ut som öron som sticker upp. En dagsvandring till någon av topparna på Pieljekaise ger riktig fjällkänsla, och utsikten är storslagen i alla riktningar.

Utsikt från Pieljekaise
Ovanligt många vandrare på Pieljekaise
På Pieljekaise, högsta toppen

Vandringen till Pieljekaise går längs Kungsleden de första 3 – 4 kilometrarna upp till trädgränsen. Efter en knapp kilometer från starten korsas en större bäck och vattenflaskor kan fyllas på. Sen bär det av uppför på vältrampad och delvis stenig stig. Precis vid trädgränsen finns en öppen raststuga som är lite dold i björkskogen, och på sommaren är det lätt att missa den.

Leden lämnar Kungsleden

En kort bit efter stugan delar leden sig. För att komma till Bieljegáijsses toppar ska du nu lämna Kungsleden, som fortsätter mot Adolfström, och istället gå mot Veijenäs. Leden som delvis går genom vide till en början och kan ibland vara svår att se., men därefter går det en ganska tydlig stig upp till den högsta toppen som är 1 137 m.ö.h. En liten gullig skylt på engelska – ”Towards the top” – visar vägen där stigen delar sig. Efter skylten går stigen längs en liten jokk upp till nationalparksgränsen, där en numera raserad informationsskylt ligger. Sen är det bara att ta sikte på toppen. Håll koll på fötterna för det är bitvis ganska stenigt. Passa på att avnjuta en fika med utsikt på toppen, eller en liten bit nedanför om det är blåsigt. Det går nästan alltid att hitta någon plats med lite lä nära toppen även om det blåser. Och blåser gör det nästan alltid på Bieljegáijsses topp. Du behöver därför packa med varmare kläder även på sommaren alltså.

Var startar vandringen till Pieljekaise och hur lång tid tar den?

Vandringen till Bieljegáijsses toppar startas lämpligast från Kungsleden-parkeringen i byn Jäckvik, 6 mil väster om Arjeplog. Parkeringen är skyltad från väg 95. Det är cirka 7 km enkel väg upp till den högsta av topparna. Räkna med att det tar åtminstone 2 timmar i lugnt tempo att gå upp och ungefär lika lång tid ner. Vandra och njut!

Klicka här eller på G+ ikonen i toppmenyn eller i sidfoten för karta med startpunkt.

Och på vintern?

Bieljegáijsse är en perfekt vintertopp för randonee eller turskidor, och det går ett skidspår från Kungsleden-parkeringen och upp till raststugan vid trädgränsen. Därefter är det ospårat till toppen som gäller. Det går också att ta en kortare, men lite brantare väg via skidliften i Jäckvik. Den som vill fuska lite tar liften upp och åker sen vidare på topparna där liften tar slut.

Läs mer om andra vandringar i Arjeplogsfjällen eller Top of Arjeplog.

Raststugan på Pieljekaise
Raststugan i fjällbjörkens nationalpark
Informationstavla Pieljekaise nationalpark
Informationsskylt om nationalparken…
Mot Pieljekais, den längre toppen
På väg mot Bieljegáijsses lägre topp, 1 122 m.ö.h
Vägvisning på Pieljekaise
Mot Pieljekaises högsta topp!

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial