Berget ser inte ut mycket för världen. På vissa kartor har det inte ens ett namn. Vi brukar kalla det för ”lill-galtis. Det riktiga namnet är Vuordnatj och det ligger bara några kilometer norr om från Arjeplog, strax innan Galtispouda skidanläggning.

Före top of Arjeplog var Vuordnatj obesökt av de flesta. Berget bjuder liksom inte in till vandring, kanske för att det är så litet och oansenligt. Men skenet bedrar. Väl uppe på toppen är det en av de bästa utsiktsplatserna som finns i närheten av Arjeplogs samhälle. Det är en en enkel match att nå Vuordnatj längs den 1,5 km långa stigen, och vandringen passar stora som små. Toppen är nästan kal och har fina bergshällar att sitta på för att njuta av utsikten över Hornavan, Åsarna och Arjeplog. En riktig favorittopp helt enkelt!

Var startar vandringen till Vuordnatj?

Följ skyltning mot Galtispouda skidanläggning, och sväng höger i Svelloholm. Efter bara något hundratal meter, ta vänster (fortfarande skyltning mot skidlift). Efter ytterligare några hundra meter där vägen börjar gå lite uppför finns en oasfalterad kortare vägstump med utfart på vänster sida om vägen. Följ vägstumpen ett 100-tal meter och parkera på vändplanen. Stigen börjar på höger sida på vändplanen, och går längs kammen ända upp på toppen. Det finns inga skyltar som visar vägen men det är bara att följa det som liknar en stig ända upp på toppen.

På vintern är det bättre att starta turen till Vuordnatj vid den så kallade Galtishyllan. Fortsätt nästan ända fram skidliften (skyltat). Strax innan liften, vid den stora skylten, sväng vänster och sen vänster igen innan bommen. Följ den lilla grusvägen fram till stugområdet på vänster sida. Hitta en lämplig plats att parkera på, och åk upp på Vuordnatj genom att runda berget på höger sida.

Klicka på G+ i startmenyn för karta till båda startpunkerna.

Vuordnatj
Utsikt över Hornavan och Arjeplog
Vuordnatj i höstfärger
Vuordnatj på vintern

Kolla in andra Top of Arjeplogtoppar här!

Leave a Reply

© Gå på tur!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial